"Middage er noget, man helst indtager i selskab med andre"

13.04.2018
Bodil Buhelt har som frivillig arrangeret fællesspisning i Lysthuset i snart 6 år og skabt en ny tradition for bryggeboerne.

En gang om måneden kan alle, der har lyst til at spise sammen med andre, komme med til fællesmiddag i kulturhuset. Og det skyldes en særdeles aktiv kvinde, der hedder Bodil.

Nogle tror måske, at Bodil er ”rundet” af Bryggen, men hun er faktisk, i lighed med så mange andre på Bryggen, en tilflytter, som har øje for den særlige identitet, der knytter sig til bydelen.
"Det er nærmest en velafgrænset enklave, som har en speciel betydning for beboerne og er egentlig også kendetegnet ved et særligt sammenhold. Man kerer sig virkelig om hinanden" siger Bodil.

Bodil er hende, der står bag de månedlige fællesmiddage, som finder sted i Kulturhuset, nærmere bestemt i den del af huset, der betegnes Lysthuset. "Det begyndte for ca. seks år siden i cafeen og siden i Lysthuset, hvor vi typisk er mellem 20 og 50".

At spise sammen
Middagen annonceres mange forskellige steder og er altid den ret, der er Dagens Ret i Spisehuset. Retten koster 75 kr. og kan suppleres med et glas vin, så den samlede pris bliver 100 kr.
"Det er faktisk en fair og god pris" mener Bodil.  "Og så er det jo en god og billig måde at komme til at møde andre og at slippe for madlavning og opvask. Middage er noget, man helst indtager i selskab med andre. Jeg går f.eks. aldrig ud og spiser alene, selvom jeg er meget aktiv på mange punkter" siger Bodil.

"Det er vigtigt at sige, at det er meget tilfældigt, hvem der møder op til vores fællesmiddage. Nogle tror måske, at det kun er ensomme gamle mennesker, men det er ikke tilfældet. Der kommer folk i alle aldre og med meget forskellig baggrund. Jeg kan huske en enlig far, som lidt halvsurt sagde til mig, at der var jo bare gamle damer til stede. Men næste gang, hvor han ikke var der, var der indtil flere enlige fædre, så det er lidt som at trække i lotteriet. Jeg har da oplevet, at der har været næsten en hel opgang, som har aftalt at deltage, men også skoleklasser og barselsgrupper, så man kan bestemt ikke sige, at middagene har en særlig profil. Alderen på deltagerne spænder fra 1 til 90 år.  Der er nogle gengangere, vel en seks til otte stykker, som kommer næsten hver gang, men ellers rummer middagene jo elementer af overraskelse på den gode måde. Og jeg er da glad for, at de også har medvirket til at åbne verden for mennesker, som har trukket sig ind i sig selv."

Vel er der mange nye beboere på Bryggen, og mange, der søger fællesskab, men der deltager også mennesker, som ikke har en direkte tilknytning til Bryggen, kan Bodil fortælle. Der har f.eks. været en, der kom cyklende helt fra Skodsborg og et spansk ægtepar, der lige var flyttet til København, og som faktisk havde bestilt plads til fællesmiddagen via nettet – og fra Spanien, altså inden de var kommet afsted til Danmark.

Mangler på Bryggen
Det er 11 år siden, Bodil kom til Bryggen. "Min søn boede herude og så vel muligheden for at få en babysitter tæt på, hvis vi flyttede til Bryggen" siger Bodil. "Min mand og jeg flyttede ind i en lejelejlighed i Wennberg Siloen og regnede egentlig med, at det var en midlertidig bolig, til vi fandt noget andet, men jeg bor der stadigvæk. Kort tid efter min flytning skete der det, at nogle RUC—studerende var i gang med en afslutningsopgave – og stillede spørgsmålet til Bryggebeboerne: Hvad mangler I på Bryggen. og indkaldte derefter svarerne til stormøde i Kulturhuset.  Det blev stødet til, at der blev oprettet nogle grupper, som skulle tage sig af forskellige emner.  Det blev starten på dannelsen af en gruppe, der gik under navnet SAM, som jeg heldigvis kom med i, og som vi desværre senere måtte nedlægge. Jeg gled dermed ind i mange forskellige aktiviteter og arrangementer, som også har ført til, at vi SAMmer blev en del af lokalrådet på Bryggen" siger Bodil.

"Kulturhuset med Jan Henriksen i spidsen er i øvrigt et fantastisk åbent sted, hvor de fleste forslag kan blive gennemført. Ved et af de jævnlige møder, hvor bryggeboer kan komme med gode ideer til arrangementer, foreslog jeg at lave fællesspisning.  Jeg ønskede ikke at stå for det, men sådan blev det alligevel. Og det blev så starten på fællesmiddagene, der altså nu er blevet en fast tradition i Kulturhuset, og som har cirka seks år på bagen" siger Bodil.