Mellemøsten på Bryggen

• Foto: Bakir Mohammed
27 aug

fre. 27. aug. kl. 15.00 til tor. 30. sep. kl. 23.29
Oplev udstillingen "Arabiske Drømme" på Bryggen fra 27.8 - 30.9. Og deltag i tre dage med talks, debat og musik d. 30.8, 12.9 og 17.9
I anledning af at vandreudstillingen ”Arabiske Drømme” ankommer til Islands Brygge i perioden 27. august til 30. september, arrangerer Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram i samarbejde med Kulturhuset Islands Brygge, forlaget Lindhardt & Ringhof og DIIS tre dage med fokus på livet som ung i Mellemøsten og Nordafrika. Gennem foredrag, debatarrangementer og kulturelle indslag vil en række prominente mellemøsteksperter og -debattører give deres bud på, hvad vi kan forvente os af de historisk store ungdomsårgange i MENA-regionen, og hvad danske aktører kan gøre for at støtte op om de unges kamp for demokrati, ligestilling og jobskabelse.

PROGRAM:

MANDAG DEN 30. AUGUST

16.30-17.00: Rundvisning i udstillingen ”Arabiske Drømme” ved fotograf Martin Thaulow, der vil fortælle om sit arbejde med at tage billeder til udstillingen. (gratis)

17.00-18.00: Mulighed for at købe arabisk inspireret middag i kulturhusets café Bryggens Spisehus.

18.00 – 19.30: Det Arabiske Nu. Talk mellem Lars Erslev Andersen og DR-vært Steen Nørskov. Lars Erslev Andersen er aktuel med bogen ”Oprør og alliancer – Mellemøsten efter det arabiske forår.” I dialog med journalist og tidligere mellemøstkorrespondent Steen Nørskov giver Lars Erslev Andersen sit bud på, hvad vi kan forvente os af de historisk store ungdomsårgange i MENA-regionen, og hvordan Det Arabiske Forår ser ud anno 2021. Talken er arrangeret i samarbejde med forlaget Lindhardt & Ringhof og DIIS. Efter arrangementet vil der være mulighed for at købe Lars Erslev Andersens helt nye bog ”Oprør og alliancer – Mellemøsten efter det arabiske forår” til en særpris.

19.45-20.45: Koncert. Nour Amora er født og opvokset i Syrien og uddannet klassisk guitarist. Han kom til Danmark i 2014 efter at være flygtet fra krigen, men har heldigvis taget den syriske musiktradition og sit karakteristiske guitarspil med sig. Denne aften får Nour Amora følgeskab af de to sangerinder med henholdsvis dansk og syrisk baggrund: Sara Grabow og Dana Alshihaby.

SØNDAG DEN 12. SEPTEMBER

16.00-17.45: Filmvisning af den egyptisk/palæstinensiske instruktør Samaher Alqadis helt nye dokumentar "As I Want" om unge arabiske kvinders frihedskampe under og efter Det Arabiske Forår i Egypten. Filmen introduceres af International Media Support (IMS), der støtter uafhængig journalistik i lande, hvor ytringsfriheden er presset.

18.00-19.30: Øjenvidneberetninger fra mellemøstkorrespondenterne Waleed Sáfi (Information) og Carolina Kamil (Berlingske). Hvad kendetegner de nye ungdomsbevægelser i Mellemøsten og Nordafrika? Og hvad er journalisternes ansvar, når det kommer til at nuancere det overvejede negative mediebillede af Mellemøsten og Nordafrika? Tidligere mellemøstkorrespondent Steen Nørskov er moderator.

19.30-20.30: Mulighed for at købe arabisk inspireret middag i kulturhusets café Bryggens Spisehus.

FREDAG DEN 17. SEPTEMBER

16.30-17.00: Rundvisning i udstillingen ”Arabiske Drømme” af DAPPKOM. (gratis)

17.00-18.00: Mulighed for at købe arabisk inspireret mad i kulturhusets café Bryggens Spisehus.

18.00-19.30: Paneldebat modereret af Steen Nørskov: Arabiske unge – Den tabte generation?

Næsten halvdelen af befolkningen i den arabiske verden er under 24 år. Og på trods af at flere arabiske unge har taget en akademisk uddannelse i de sidste årtier, så ender de fleste som arbejdsløse eller i den uformelle sektor. Hvad kan danske aktører gøre for at vende den demografiske udfordring til en fordel og støtte de arabiske unge i gøre en større forskel i deres lande?

Paneldeltagere:
Kurt Mørck Jensen, chefrådgiver i Udenrigsministeriet
Tim Whyte, generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke
Marie Gad, leder af Dansk Industris afdeling for Global Udvikling og Bæredygtighed
Trine Pertou Mach, politisk chef i Oxfam IBIS

19.45-20.45: Afslutningskoncert med Bilal Irshed Trio, en unik musikalsk kombination af arabisk oud, nordisk jazz og kubanske rytmer. Trioen består foruden den palæstinensiske oud-ekvilibrist Bilal Irshed af den danske bassist Rasmus Møldrup samt den herboende cubanske perkussionist Yohan Ramon. Denne aften får de desuden helt særligt selskab af den syriske sanger Bakri Hammami.

Fotoudstillingen ”Arabiske Drømme” kan opleves gratis på Bryggen fra 27.8 - 30.9.

Købte billetter gælder til arrangementer på de enkelte datoer. Det er desværre ikke muligt at købe partoutbillet til alle tre dage med talks, debat og musik.