Jan Harbeck Quartet

• Jan Harbeck Quartet i Kulturhuset Islands Brygge
  • Jan Harbeck Quartet i Kulturhuet Islands Brygge

24.10.2019, 20:30
Forsalg: 120 kr. + gebyr / I døren: 140 kr.
Dørene åbnes kl. 20.00
Kom og lyt til jazz fra den allerøverste, internationale hylde

Den karismatiske tenorsaxofonist og komponist Jan Harbeck har tidligere udgivet fire album i eget navn for Stunt Records. Han har vundet en ”Danish Music Award”, ligesom han har modtaget både Bent Jædig prisen og den prestigefyldte Ben Webster pris. Jan Harbeck og hans faste gruppe har længe været en fast ingrediens på de fleste af landets jazzscener, ligesom bandet har spillet med stor succes rundt omkring i Europa. Bandets udgivelser har gennem det sidste årti været blandt de absolut bedst sælgende inden for dansk instrumental jazz.

Jan Harbeck spiller desuden med orkestre som Tivolis Big Band, Niels Jørgen Steens Monday Night Big Band, The Orchestra og i trommeslageren Snorre Kirks band. Harbecks stemningsfulde og udadvendte spil befinder sig i den store swing-tradition. Han fremstår aldeles original, ekstremt stilsikker og som en musiker, der graver dybt i sin jazz, og som kender betydningen af nærvær. Kun få er i stand til at blæse så meget sjæl i en jazz-ballade som ham. Thomas Michelsen skrev således i Politiken: ”Vi havde engang Ben Webster til at vække sjælen. I dag har vi Jan Harbeck!” Og det er egentlig underligt, at den 43-årige tenorsaxofonist ikke tidligere har udgivet en hyldest til ”Big Ben”, der boede i København i en årrække, og som ligger begravet her og stadig inspirerer. Den kommer her.

Jan Harbeck dyrker klangen. Når han står foran sit eget eller andres bands, med øjnene lukket og venstre spidse sko helt fremme, lytter han til lyden af sin tenorsaxofon og gruppens helhed. ”Da jeg var ung koncentrerede jeg mig om, hvad jeg skulle spille; nu kommer musikken af sig selv; lyden og tonen er essensen for mig. Den må være fuldtonet, og følelsen skal være der. Ben Webster var min første inspiration, og så kom Paul Gonsalves. Det er den tradition, jeg elsker. Det handler om at spille fra hjertet. Det er en lyd, ’a sound’, et sprog ” siger Jan Harbeck. Sammen modtog Henrik Gunde og Jan Harbeck den prestigefyldte Ben Webster Prize 2018, og priskoncertens repertoire blev i høj grad inspirationen til at samle musikken på dette album. Fire numre er kompositioner af Webster, forholdsvis ukendte men fyldt af blues og swing.

”Virkelig fine numre”, siger Harbeck og fortsætter: ”Her handler det om at respektere den stærke melodilinje og bygge sin egen historie ovenpå.” Der er yderligere et Strayhorn nummer, Johnny Come Lately, resten er Harbecks egne. De to dage i det store studie, uden brug af lydskærme eller hovedtelefoner, blev også scenen for den uventede overraskelse, som ofte giver en session et ekstra spark. I dette tilfælde to trommeslagere. Anders Holm indspillede den første dag, og Morten Ærø ankom for at stille sine trommer op til næste dag. Morten spillede så med på to numre, og nye farver bredte sig. ”Det var så fedt at have de to trommeslagere sammen, de kender hinanden, men havde ikke spillet sammen før, og den respekt og begejstring de viste for hinanden, var så inspirerende. Tjek lige deres herlige battle på ’Shorty Gull’, og det var første take…og den sidste lyd er Morten, som dropper sine stikker…finished!” siger Harbeck.

Eske Nørrelykkes rolige, stædige basfigurer er vigtige for Harbeck. Han står på beatet og giver os god plads, ingen lange toner, som kommer i vejen for resten af bandets klang. Ingen i verden spiller som Eske. Og begge trommeslagere forstår hans ideer. Otte af numrene kom i kassen første dag. Anden dag var Zum (short for altsaxofonisten Jan zum Vohrde) gæst på et enkelt nummer, Webster/Hodges duoen I’d Be There. Zum har været kollega til Harbeck i adskillige big bands. ”Den fine Webster-ballade, vi spiller, er forskellig fra de øvrige numre, men jeg synes det bringer en særlig farve og kvalitet i harmonierne mellem alt og tenor. Zum er en mester.”” Vi holder af det generøse i musikken, og jeg håber, at det sanselige og stemningsfulde rum transcenderes fra pladen til lytteren”, siger Jan Harbeck.

Line up:

Jan Harbeck (tenorsax)