Københavns Kommunes logo

Sona Jobarteh (GM/UK) x Jazz by the Sea

Den anmelderroste sanger og multiinstrumentalist Sona Jobarteh er Gambias første professionelle kvindelige kora-spiller og et unikt skud på stammen i den særlige griot-tradition af musikalske historiefortællere.

★★★★★ – Songlines (Best Album 2022): “Glorious kora playing”

★★★★★ – Morning Star (live-anmeldelse): “One of the most exciting kora players around”

Sona Jobarteh blev født ind i en tradition, der foreløbig har varet mindst 700 år. Selvom hun i 1983 kom til verden i London, var det som barnebarn af den gambianske griot Amadu Bansang Jobarteh, hvis far oprindeligt migrerede fra Mali til Gambia. En griot kan groft sammenlignes med den nordiske skjald – en spillende, digtende og syngende fortæller, der holder live i en mundtlig historie. I modsætning til skjalden har en griot som regel en ledende og mæglerlignende funktion i lokalsamfundet.

Det særlige strengeinstrument kora er det klassiske vartegn for grioter i en århundredlang Vestafrikansk tradition, hvor far lærer søn at spille, mens mor lærer datter at synge. Men Sona Jobarteh er ikke klassisk eller bundet af sit ophavs traditionelle kønsmønstre – hendes første læremester som treårig var broderen, og året efter optrådte hun første gang. Senere blev det faderen, Sanjally Jobarteh, der stod for oplæringen på det enestående instrument. Siden er det blevet til en række samarbejder med kunstnere som Oumou Sangaré, Toumani Diabaté, Cleveland Watkins og Damon Albarn, en lille håndfuld soundtracks samt foreløbig tre album i eget navn.

Sona Jobartehs seneste, længe ventede album, Badinyaa Kuomo, udkom i 2022 til store anmelderroser. Som i det meste af hendes kunst forsøger Jobarteh med Badinyaa Kuomo ikke at blande sit afrikanske ophav ind i genrer som pop, jazz og hiphop. Tværtimod er projektet at forsøge at forny den traditionelle musik fra både Vest- og Østafrika i et moderne udtryk for et globalt publikum. Copenhagen Jazz Festival er stolt af at kunne præsentere en ægte pionér, der udfordrer både musikalske og sociale konventioner i de flotte rammer ved den populære udendørsscene Jazz by the Sea på Islands Brygge.

Sona Jobarteh (GM/UK)
Søndag d. 2. juli, kl. 20:00 – Jazz by the Sea / Kulturhuset Islands Brygge

Jazz by the Sea 2023

Tag med på rundtur i jazzens mangfoldige verden, når Copenhagen Jazz Festival og Kulturhuset Islands Brygge præsenterer koncerter med musikalsk udsyn på havnefronten.

Under temaet Jazz by the Sea inviteres publikum til nogle forrygende aftener med jazzmusik på en af festivalens største og mest populære scener. 

Alle koncerter foregår under åben himmel. Der er unummererede siddepladser.

Dørene åbner kl. 18.00

Kontakt

Kulturhuset Islands Brygge

Islands Brygge 18

2300 København S
Del med