Københavns Kommunes logo

Mulatu Astatke (ET) x Jazz by the Sea

Ethio-jazzens ophavsmand Mulatu Astatke vender tilbage til Danmark for første gang siden 2018. Med sig har den stilskabende vibrafonist et topband af britiske jazz- og impro-musikere.

Den etiopiske vibrafonist og komponist Mulatu Astatke er en uomgængelig, musikhistorisk skikkelse. I 1960’erne studerede han musik i London, New York og Boston – den første afrikanske studerende på berømte Berklee College of Music – og udgav sine latin-inspirerede debutplader. Årtiet efter blev hjemlandet introduceret for Astatkes selvopfundne fusionsgenre, ethio-jazz, der hurtigt indlemmede den amerikanske vibrafon og den cubanske conga-tromme i etiopisk populærmusik. I 1973 rejste han Etiopien tyndt med Duke Ellington på en skelsættende turné, der understregede hans rolle som bindeled mellem de to kontinenter.

Hvis Astatke i sin ungdom skabte en ny etiopisk musik ved at inddrage elementer fra jazzen, så har hans ethio-jazz omvendt påvirket utallige musikere den anden vej. Ikke kun jazz- og funk-musikere har hentet inspiration fra den besættende lyd. Også hiphop-kunstnere har samplet Astatke og yngre musikere har fusioneret ethio-jazzen med psychedelia. Nye lyttere kom med, da Jim Jarmusch gjorde Astatkes musik til en gennemgående tråd i filmen ‘Broken Flowers’, og da Astatkes musik udgjorde underlægning i Danmarks helt eget tv-program “Nak og Æd”.

Mulatu Astatke var i mange år væk fra den levende musik, men vendte i slutningen af 00’erne tilbage som udøvende musiker med blandt andre London-gruppen The Heliocentrics. De sidste 10 år har han rejst verden rundt med en skiftende, håndplukket besætning af britiske topjazzere, og det gælder i den grad også til sommer, hvor han har allieret sig med blandt andre pianist Alexander Hawkins, bassist John Edwards m.fl. Copenhagen Jazz Festival er stolt af at kunne præsentere Mulatu Astatke, der nu i en alder af 79 år ikke blot er særdeles herligt selskab, men stadig står som én af de vigtigste kunstnere i den globalt orienterede musikhistorie.

Mulatu Astatke (ET)
Onsdag d. 5. juli, kl. 20:00 – Jazz by the Sea / Kulturhuset Islands Brygge

Jazz by the Sea 2023

Tag med på rundtur i jazzens mangfoldige verden, når Copenhagen Jazz Festival og Kulturhuset Islands Brygge præsenterer koncerter med musikalsk udsyn på havnefronten.

Under temaet Jazz by the Sea inviteres publikum til nogle forrygende aftener med jazzmusik på en af festivalens største og mest populære scener. 

Alle koncerter foregår under åben himmel. Der er unummererede siddepladser.

Dørene åbner kl. 18.00

Kontakt

Kulturhuset Islands Brygge

Islands Brygge 18

2300 København S
Del med