Globale samtaler - Bastardkultur og migranternes underverden

EU står splittet i spørgsmålet om, hvad vi skal gøre ved de store flygtningestrømme fra Mellemøsten og Nordafrika. Hjælper de mange tiltag, der skal stoppe flygtningestrømmen? Og hvad er løsningen – hvis der er én?

Forskningsemner formidlet i øjenhøjde - i samarbejde med Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Globale samtaler er en ny arrangementsrække, som giver unik mulighed for at få indblik i en række globale emner. Arrangementerne tager udgangspunkt i forskningsemner fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og bliver formidlet i øjenhøjde af forskere fra DIIS og udvalgte samtalepartnere. Der vil være rig mulighed for at få nye vinkler på emner, som vi har hørt om, men ikke har fået sat i kontekst eller kan relatere til, eller at få øjnene op for tendenser, vi ikke før er stødt på.

Bastardkultur og migranternes underverden

De seneste måneder har ukrainske flygtninge vundet stor sympati og er blevet modtaget med åbne arme ikke bare i Danmark men i hele Europa. Vi har hørt om deres ulykke, sat os ind i deres traumatiske oplevelser og vi føler stor identifikation med de mange kvinder og børn, der flygter fra det krigshærgede land.   

Men ud over de millioner af hvide, kristne europæere, der lige nu er på flugt fra Ukraine, vurderer FN at ca. 80 millioner mennesker fra Afrika, Afghanistan, Mellemøsten og Latinamerika er på flugt verden over. De, der ikke bor i lejre, lever ofte en undergrundstilværelse i EU, USA, Mellemøsten og Golfstaterne, hvor de udfører det arbejde, som ingen andre vil lave – til en løn og under nogle arbejdsforhold, som ingen af landenes egne statsborgere vil acceptere. De, der bliver sendt retur, tør ofte ikke vende hjem, og nogle opfatter dem som vor tids ’fredløse’.

Middelhavsregionen har historisk set været skueplads for migration i stor stil. Så hvorfor står EU splittet på spørgsmålet om, hvad man skal gøre ved de mange flygtninge? Hjælper de mange tiltag, der skal stoppe flygtningestrømmen? Og hvad er løsningen – hvis der er én? Vi har bedt to forfattere og seniorforskere fra Dansk Institut for Internationale Studier om at gøre os klogere på de store flygtningestrømme.  

Seniorforsker Hans Lucht er netop kommet hjem fra feltrejse til Niger, hvor han har interviewet en række af de flygtninge, der krydser både ørken og hav og som ofte bliver både bestjålet, udnyttet og udsat for overgreb undervejs. Hans Lucht har skrevet romanen ’Lysene på den anden side’, der er er baseret på hans forskning og handler om en flygtnings oplevelser på vej til Danmark, under opholdet i Danmark og under den hjemsendelsesaktion, der ender helt galt. 

 

Seniorforsker Lars Erslev Andersen har beskæftiget sig med Mellemøsten i mange år og er b.la. forfatter til bogen ’ Oprør og alliancer – Mellemøsten efter Det arabiske forår.’ Han har undersøgt de regimer, den fattigdom og den mangel på håb, der nu driver selv middelklassen på flugt fra Mellemøsten og Nordafrika. 

Kontakt

Kulturhuset Islands Brygge

Islands Brygge 18

2300 København S
Del med