Magi på Bryggen

Michael Frederiksen, bedre kendt som Trylle-Michael, har bragt magi til Kulturhuset i mere end et årti.

Michael er inkarneret sælger og har næsten solgt alt, hvad der kan sælges, dog ikke sin gamle mor, kunne man lettere skælmsk bemærke. Han er nemlig ikke sælger i den negative forstand, men et menneske, der, i kraft af et slående nærvær, er i stand til at interessere og drage mennesker ind i sit univers. En evne, der helt sikkert forklarer, hvorfor han i dag er i stand til at leve af sit trylleri.

Der findes da bestemt tryllekunstnere, som er teknisk bedre, end jeg er, men som er for nørdede og for indadvendte i deres ageren, altså tryllekunstnere, som ikke ser publikum i øjnene, mens de udfører deres nummer” siger Michael. ”Og det siger næsten sig selv, at så er det vanskeligt at komme til at leve af det!

Tryller for syge børn

Michael har boet 12 år på Bryggen og har i næsten lige så lang tid stået bag de månedlige gratis shows, Magisk Cabaret, hvor mange forskellige entertainere, tryllekunstnere, stand-uppere, musikere og andet godtfolk har nydt godt af de rammer, som Michael skabte i Kulturhuset. For nogen har det været begyndelsen på karrieren, for andre har det været oplevelsen, der gjorde det klart, at det ikke var på scenen deres fremtid lå. Og derudover har Michael også bidraget til underholdningen på Bryggen ved at optræde Skt. Hans Aften og et halvt år senere sågar som julemand til stor glæde for børn og forældre.

Trylleri kan givetvis føre til mange ting, for det er, som Michael siger, som at leve som millionær uden at være det. Mange oplevelser og mange spændende mennesker, såsom Bond-skuespillerne Roger Moore, Pierce Brosnan og mange andre fra denne boldgade har Michael enten optrådt for eller mødt på sin vej. Men nok kan trylleriet som nævnt føre til meget for kunstneren, men magien, underholdningen, kan også bruges til noget meget nyttigt. ”Jeg er en del af Kids Aid i Danmark, hvor man gør noget for syge børn” siger Michael. ”Jeg tryller for børn på Rigshospitalet to gange om måneden og en gang om måneden for børnene på Hillerød Sygehus. Det hjælper med at få deres tanker rettet mod noget andet end sygdom. Og jeg plejer at slutte med at sætte dem i gang med et trick, de kan koncentrere sig om, når jeg går. Det gør det meget lettere, end hvis jeg skal til at vriste et eller andet, f.eks. en tryllestav, ud af hænderne på dem, når jeg skal gå. Hvis de er i gang med et trick, er de så optaget af det, at de næsten ikke ænser, at jeg går” siger Michael.

Nyt show

Michael er mest kendt for at udføre kunster med kort, mønter eller snore, der bliver klippet i stumper og stykker og tryllet til sammenhængende snore igen. Det har han gjort i temmelig mange år, så det er nok grunden til, at han her i begyndelsen af 2018 har tankerne vendt mod et nyt, interaktivt show, hvor trylleri, mind control og musik skal gå op i en højere enhed. I begyndelsen af februar optrådte Michael som en del af fire i Kulturhuset med Magiens Musik. De tre andre er sangerinde Therese Harris, guitarist David Schlüter og pianist Malthe Pihl. ”Det var spændende at optræde på denne måde, hvor publikum bliver inddraget i forskellige sammenhænge og dermed er med til at skabe en særlig dynamik og nerve i forestillingen”, siger Michael.½

I de omtalte Cabaret Shows, han har stået for i 10 år, har han indtil flere gange oplevet at stå og vente på de øvrige optrædende fem minutter i otte og dermed være klar over, at det var ham, der skulle stå for aftenens show. Det giver naturligvis en god træning i at improvisere, når man står helt alene på scenen med et forventningsfuldt publikum foran sig.

Arrangementer tre år frem

Michael havde, fristes man næsten til at sige, også et tryllesæt som barn, ligesom de fleste andre og har været fascineret af den særlige magiske verden, man kan drømme om og flygte ind i, men det satte ekstra fart i trylleriet, da han viste sin fingerfærdighed med nogle tryllerier på et kontor, hvor han arbejdede som sælger, og en pige udbrød: Du gør jo bare sådan og sådan og dermed afslørede Michaels hemmeligheder. – For hendes kæreste var nemlig tryllekunstner, siger Michael. – Jeg inviterede dem til middag, og samme aften blev jeg introduceret for Magisk Cirkel i Høje Gladsaxe, der er en klub for tryllekunstnere, og som findes mange steder i Danmark. Det førte blandt andet til, at jeg købte en bog om tryllekunst og nogle kort og gik noget mere seriøst til værks.

Michael har nu tryllet i 20 år, og de seneste 15 år har han kunnet leve af det, men det har naturligvis også krævet en stor sælgende indsats for at skabe opmærksomhed. – Jeg har gennem årene været meget rundt på Bryggen med plakater og andet trykt materiale for at få det hængt op på biblioteket, i butikker og andre steder. Og jeg har været med i mange forskellige netværk. Det betyder ikke nødvendigvis, at man sælger sig selv hver gang i de sammenhænge. Det handler meget om, at man kan hjælpe de andre i kraft af de kontakter, man selv har. Det er da klart, at det har givet noget, men det er især, når jeg optræder, og publikum ser, hvad jeg kan, at de f.eks. får en ide til, at man kan optræde til en fødselsdag eller til et firmaarrangement, hvor de har brug for noget underholdning, siger Michael. Og det virker åbenbart godt, for Michael har arrangementer i kalenderen de næste tre år frem. ”Det har jeg aldrig prøvet før, men det giver da en meget god fornemmelse i maven, især når man har familiemæssige forpligtelser” siger Michael.