Change language

  • Dansk
  • English

En kærlighedserklæring til Amazonas

Maria Tauber Wiese præsenterer foto- og kunstudstillingen RUNAPA KAWSANA ALLPAN fra den 1.10 - 30.11 i Hvid Boks.

RUNAPA KAWSANA ALLPAN – Verden vi lever i , boblen, sammenbruddet eller oplysningen

Kunstner Maria Tauber Wiese har boet i Amazonas regnskov siden 2016 og arbejder for at bevare livet i skoven sammen med biologer, kunstnere og oprindelige folk gennem kunst- og uddannelsesprojektet RUNAPA KAWSANA ALLPAN. Maria har taget udstillingen med sig til København, og lige nu kan den opleves hos os i Kulturhuset Islands Brygge.

Kunstudstillingen inviterer til smil, refleksion og dialog gennem historiefortælling med elementer som fotografier, malerier, tekstbog og lyd - med ønsket om at fremme og styrke menneskets forbindelse til naturen. Maria har givet Kulturhusets hvide udstillingsrum en regnskovs-makeover, hvor væggene er malet naturbrune, gulvet er beklædt med et blødt grønt tæppe og rundt omkring er der placeret store og små grønne planter i rummet, mens der kommer smuk peruviansk folkemusik og jungle lyde ud af højtalerne.
 

Udstillingen er en del af kunst- og uddannelsesprojektet Runapa Kawsana Allpan fra Amazonas regnskov i Peru, hvis mission er at styrke de oprindelige folk i deres identitet og at bevare biodiversiteten gennem udviklingen af et læringsspil og udstillinger i Peru og Danmark.

Alle fotografier på væggene er taget af Maria, spontant og med en mobiltelefon. Sammen med Marias fotografier viser udstillingen også Rolin Coquinche Coquinche’ og Jhonathan Curi Doñez’ malerier, begge fra Amazonas regnskov.

Udover Marias fotos og Coquinches og Dônez’ malerier, kommer udstillingen også tæt på Covid-19;

”Når vi præsenterer udstillingen forskellige steder i verden, bliver den altid tilpasset til det miljø vi er i. Udstillingen fortæller en historie om Amazonas regnskov, men det handler også om, at vi jo alle er en del af et økosystem, at vi er forbundet. Det er interessant hvordan forskellige mennesker og forskellige kulturer har en holdning, en mening, en følelse omkring hvordan verden ser ud i dag med Covid-19; hvordan er den opstået? hvad skal vi gøre? hvordan skal vi forholde os til det? En del af udstillingen er derfor 17 udsagn fra mennesker fra hele verden inklusive to fra regnskoven om netop covid-19, og det er virkelig interessant, hvordan folk fra forskellige kulturer forholder sig til pandemien.” fortæller Maria.

Udstillingen viser en historie om den verden vi lever i. ”Det er op til den enkelte at finde ud af, hvad er historien for dem, men jeg håber, at folk vil forbinde sig til naturen og derved til sig selv.” siger Maria.

”Mit arbejde i og om junglen er en kærlighedserklæring. Det er den storslåede natur, panoramaudsigter, fugle der synger, og regnbuer, der rammer ned i floderne og menneskers smil, for der er ingen tvivl om, at denne udstilling, og den måde jeg arbejder på i det her projekt, det er at jeg går igennem mennesket, mennesker, der bor i junglen. Samtidig med at det er en kærlighedserklæring, er det også en udstilling, der viser alle følelser og den realitet som junglen også står over for. Vi ser en fantastisk natur på billederne, men der er også en kæmpe tristhed, fordi der er så meget behov for, at vi gør noget andet, for ellers vil det slet ikke blive ved med at eksistere i det omfang som det gør nu. Det er en kærlighedserklæring og en opmuntring til, at vi sammen skaber et modsvar til den udvikling vi ser i dag.”

Skab en jungle i kulturhuset og quiz dig rundt i udstillingen

Udstillingen har også interaktive elementer; ”Jeg vil gerne skabe et værk i sig selv her i kulturhuset. Så jeg inviterer alle til at tage en plante med til udstillingen; det kan være et plantet frø, det kan være en krydderurt, som man kan stille et sted i udstillingsrummet. Så kan vi se, hvor mange planter, der dukker op i løbet af de to måneder som udstillingen er åben. Det er lidt et eksperiment, men måske kan vi skabe en jungle sammen i kulturhuset. Der står også en vandkande, så man kan komme og vande planterne, hvis man har lyst” fortæller Maria, der understreger at man meget gerne må tage sine børn med til udstillingen. Der er endda en quiz, hvor alle svarene kan findes, hvis man går på opdagelse i fotografierne, bog og malerierne. Quizsvarene kan lægges i en lille postkasse, og så trækkes der lod om en plakat fra udstillingen.

Udstillingen med tilhørende aktiviteter og workshops er også iscenesat for at ære og skabe opmærksomhed omkring læringsspillet RUNAPA KAWSANA ALLPAN, for bevarelse af livet i regnskoven, kulturelt og mht. biodiversiteten.

Udstillingen er åben fra den 1.10 – 30.11, hver dag kl. 9 – 22.
Der er fri entré / Der må maksimalt være fire personer ad gangen i rummet.